Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

«Ο Αρχιστράτηγος των Ελλήνων.»

Κωδ:208

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι», όπως αναφέρει στα Απομνημονεύματά του. Ήταν γιος του κλεφτοκαπετάνιου Κωνσταντή Κολοκοτρώνη (1747-1780) από το Λιμποβίσι Αρκαδίας και της Γεωργίτσας Κωτσάκη, κόρης προεστού από την Αλωνίσταινα Αρκαδίας. Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα, που εμφανίζεται στο προσκήνιο της ιστορίας, βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.

Στη μάχη των Δερβενακίων (26 - 28 Ιουλίου 1822), όπου καταστράφηκε ο στρατός του Δράμαλη, αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυΐα και η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον διόρισε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων.

Μετρ του κλεφτοπολέμου και της «καμμένης γης», θα κατορθώσει να κρατήσει ζωντανή την επανάσταση μέχρι τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (7 Οκτωβρίου 1827).

Μετά την απελευθέρωση συντάχθηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια κι έγινε ένα από τα επιφανή στελέχη του Ρωσικού Κόμματος.

Το 1971, έγιναν στην Πλατεία Άρεως στην Τρίπολη, τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Ο τάφος του Κολοκοτρώνη βρίσκεται στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, αλλά τα οστά του έχουν μεταφερθεί από το 1930 στην Τρίπολη, από τον ίδιο τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Οι παλαιοί Έλληνες, οι προγονοί μας, έπεσαν είς την διχόνοια και ετρώγονταν μεταξύ τους και έτσι πρώτα οι Ρωμαίοι, έπιτα άλλοι βάρβαροι και τους υπόταξαν. Ύστερα ήλθαν οι Μουσουλμάνοι και έκαμαν οτι μπορούσαν, για να αλλάξει ο λαός την πίστην του. Έκοψαν γλώσσες εις πολλούς ανθρώπους, αλλ’ εστάθη αδύνατο να το κατορθώσουν.»

«Είς τον τόπο τούτο, όπου εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των.»

«Και μερικοί μην υποφέροντες την Τυραννίαν του Τούρκου και  βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές όπου απελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρός πως κάθε μέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχαινε.»

«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλόγισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ώς μία βροχή έπεσε είς όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, καί ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε είς αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.»





Επικοινωνήστε μαζί μας.



Εργαστήριο - Χώρος τέχνης.

Ζατούνης 20 Γ, Τρίπολη 22100email: info@christosart.gr


Ακολουθήστε μας.

FacebookLinkedin